Malawiciklider.


Generell akvaristikk.
Karbondioksyd.
Nitratsyklusen.
Nybegynnersidene.


Ferskvann.
Tr.T. open show.
Tropheus Times - 1.
Tropheus Times - 2.
Sykdom hos ciklider. 
Hvordan fange fisk.
Bøker om ferskvann.

Akvariesiden.
Tilbake til hovedsiden.

Som navnet antyder kommer disse fiskene fra Malawisjøen i sydøst - Afrika. Når jeg skriver at malawiciklidene er de mest fargerike ferskvannsfiskene på jorden, så vil ingen som har sett disse finne på å protestere. Mange som ser dem hjemme hos oss tror faktisk at de står og ser på saltvannsfisk. Ingen vet hvorfor de er så fargerike, det er nok et av naturens underverk som vi aldri kommer til å forstå. Hvorfor det er så mange forskjellige av dem, kan nok også fortone seg som et mysterium. Det er faktisk over 650 forskjellige arter av disse ciklidene. Når de i tillegg er noen av de livligeste og mest personlige akvariefiskene jeg vet om, så forstår du sikkert at det ikke er lett å unngå å legge merke til dem. Det du kan se av malawi i akvariebutikken på hjørnet er ofte bedrøvelige saker. Det kan være flere årsaker til dette, men noen av dem skal vi forsøke å komme inn på her.

Om fiskene.

Malawiciklidene er relativt store ciklider fra rundt syv til over tredve cm. Noen kan faktisk bli enda større, men disse er sjelden i handelen. Grovt sett kan vi skille de inn i to grupper. Mbunas, de klippelevende ciklidene, og utakas, de som svømmer fritt i vannet. Det er også en fisketype til som er vanskelig å putte i noen gruppe, og det er de fiskene som vi pleier å kalle for sandlekere. Det er de fiskene som er sterkest knyttet til sandbunn og finner mesteparten av sin føde her. Her i Norge er det utvilsomt Mbunas som er de mest populære fiskene. Dette kommer vel også av at de er de mest fargerike, fordi både hannene og hunnene kan fremvise strålende farger. Hos nesten alle de andre fiskene er det bare hannene som er fargesterke. Alle Malawiciklider bortsett fra en er munnrugende, det vil si at hunnen plukker opp eggene etter at de er lagt, så blir de befruktet. Hunnen bærer eggene i munnen i tre uker, og i denne tiden tar hun kun til seg begrenset med føde. Vi sier at hunnen går og "tygger". Munnrugingen gjør at det er ganske enkelt å oppdrette malawi, fiskene tar hånd om det meste selv.

Om akvariet.

Malawi kan du ha i et nesten hvilket som helst kar bare det ikke er for lite. Etter min mening går det en grense på rundt 128 liter. Det går nok under denne størrelsen, men da vil det kreve en god del innsikt om hvilken art du kan ha der. Så for de fleste vil ikke dette være å anbefale. Selv om det hadde vært fint med et større kar, så fungerer det fint fra denne størrelsen og oppover. I en 128 liter kan du ha en par arter og rundt 10 fisker. Da bør du også holde deg til de mindre og ikke så veldig agressive artene. Fine arter å prøve seg på her er Ps. socolofi, Lab. caeruleus, Lab. sp. "Perlmutt", Ps. livingstoni og så videre. En oppegående forhandler vil også kunne anbefale deg andre mulige arter. En 160 liter vil være et bedre valg, og dette akvariet er stort samtidig med at det egentlig er lite. Her kan du ha en 16 til 18 fisk og du kan også ha litt mer agressive arter. Gode valg her vil være M. esterae, M. zebra, Mel. spp., nær sagt de fleste mbunas uten de aller mest agressive artene slik som Lab. fuelleborni ol. I en 160 liter vil du også kunne ha flere typer sandlekere slik som Aulonocara spp. og Lethrinops spp. Her er det også grunn til å nevne at du aldri bør blande mbunas med de andre typene malawi. Dette er fordi mbunas antakeligvis vil mobbe de andre fiskene. Mbunas er fiskeverdenens svar på pitbull-terriers. Har du et større kar vil du kunne holde de aller fleste malawi. Kun de aller største og mest plasskrevende fiskene bør du holde deg unna. Igjen vil en "oppegående" forhandler eller medakvarist kunne gi deg råd.

Når det gjelder innredning av akvariet er det to ting du ikke kommer utenom, og det er fin grus eller sand på bunn og kalkstein. Annen stein og lava er også bra, men ikke som en erstatning for kalksteinen. Denne vil hjelpe til med å holde vannet ditt alkalisk , pH over 7, og å høyne karbonathardheten. Mbunas liker å ha mange gjemmesteder mens sandlekere liker åpne flater og åpent vann, så her får en innrede etter fisketypene. Vannet trenger også litt forbehandling når det gjelder malawi. Mange års erfaring har vist oss at det holder med å tilsette natron og havsalt. Alt avhengig av beskaffenheten på springvannet ditt selvfølgelig, men en dssn. på 1ss bikarbonat og 3ss havsalt pr. 100 liter vann. Aquasafe eller Aqutan er også svært gunstig å benytte. Dette er fordi det beskytter fiskenes slimlag og skinn, og malawi er som kjent veldig utsatt for småskader på grunn av den stadige kranglingen. Hvis fiskene dine skulle bli syke, så kan du lese mer om det her.

Kjøp av fisk.

De fiskene du finner i butikkene kan være av varierende kvalitet. Det er imidlertid sjelden at du ser direkte syk fisk. Dette har vel egentlig en sammenheng med at malawi sjelden blir syke. Det du skal prøve å unngå er overdrevent mager fisk, og fisk med deformiteter. Slik som store øyer, høy rygg eller "rar" snute. For din egen interesse er det ingen vits i å kjøpe fisk som er dårlig farget heller. Det kan være litt vanskelig å se hvordan fargen på fisken blir, men i alle fall mbunas, de klippelevende ciklidene, er svært tidlig utfarget. Mange malawiciklider er født med forskjellig farge på hunner og hanner og disse er det tidlig lett å sortere etter kvaliteten. Det viser seg på sikt at fisk som i utgangspunktet har svært dårlig farge ikke farger ut bra som voksen heller.
Hvis du vil vite mer: Her kan du lese om Ciklidebøker.

 

flavus.JPG (29078 bytes)
Dhingani er en av mine personlige favoritter.

fuelleborni.JPG (12093 bytes)

Lab. Fuelleborni Mbenji - Marmalade cat, vi kan kalle det en slags fargevariant.Malawiciklider:
Pseudotroheus demasoni.
Sciaenochromis fryeri.
Othopharynx lithobates
"Zimbawe Rock"
Copadichromis borley
Pseudotropheus lombardoi
L. trewavasae
"Lions Cove"
L. trewavasae "Ochre Minos Reef"
Cyrtocara moori

Har du problemer med å fange fisk ?